tisdag 29 september 2015

Matlagning ska inte döda

Uppskattningsvis riskerar tre miljarder människor runt om i världen sin hälsa när de lagar mat. Vissa menar att matlagning är den största hälsorisken i världen. Anledningen är att dessa människor är beroende av fasta bränslen som ved, kol, träkol och gödsel för matlagning. Traditionellt lagar man i Afrika mat över öppen eld, något som kräver väldigt mycket bränsle, men det ger även mycket överskottsvärme som man inte kan ta vara på. Ett stort problem är även att man lagar mat i stängda rum utan ventilation vilket gör att all rök som samlas där. Sotpartiklar och giftiga gaser från eldarna dödar nästan fyra miljoner människor varje år, enligt en rapport i tidskriften The Lancet Respiratory Medicine. De som andas in röken kan drabbas av luftvägsinfektioner, lunginflammation, lungsjukdomen kol, astma och lungcancer. Dålig luft inomhus från smutsiga bränslen lär döda fler människor än några andra miljöföroreningar. 





Kvinnor och barn drabbas värst. De får i sig mer rök eftersom det är kvinnorna som lagar maten hemma, och barnen sitter på deras ryggar eller sover nära eldstaden. 
Minst en halv miljon svenskar (en av tolv vuxna!) lider av KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, en av vår tids stora folksjukdomar. Hos oss är rökning i ung ålder är en stor riskfaktor. I Kenya finns kvinnor med kol, trots att de aldrig har rökt en cigarett i hela sitt liv. Röken påverkar också gravida så att moderkaka och foster blir mindre och barnen föds för tidigt. Man kan låta bli att röka, men man kan inte låta bli att laga mat.



En ren spis kan minska koldioxidutsläppen med upp till tre ton per år. Det känns därför fantastiskt att ett av våra uppdrag i Kamusinde är att inviga en ny kokstuga för byn. Fint att vara med i ett litet steg i processen för att en dag gå från att säga ”matlagning ska inte döda ” till ”matlagning dödar inte”.

//Mia Ekegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar