söndag 4 december 2016

Symaskin i julklapp

Det är 20 år sedan nu, som fredsavtal slöts i Guatemala, en kort tid, om man betänker att det skrevs efter 36 års inbördeskrig. Över 200.000 människor – varav hälften tillhörde mayafolket – dödades under kriget.

Det är just mayakvinnor – och deras familjer – som SVs projekt Bienestar har fokuserat på. Genom studiecirklar har deltagarna fått lära vävning, sandaldekorationer, data, självkänsla, tårtdekoration, ledarskap, oljemålning – och inte minst om mänskliga rättigheter.

Enligt FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna – rättigheter som ska gälla oavsett vilket land du kommer ifrån - ska, bland mycket annat, alla har rätt till utbildning. – Visst finns det skola i Guatemala, men vart femte barn tvingas att arbeta p.g.a. fattigdom. Vi pratar om ett land där hälften av barnen (enligt UNICEF) är undernärda, där åtta av tio barn lever i fattigdom.
Enligt FNs barnfond Unicef är 7% av alla flickor i Guatemala gifta vid 15 års ålder, 30% när de är 18. Vid en fjärdedel av alla födslar är mamman fortfarande tonåring. – Det finns dock hopp: förra året förbjöd man barnäktenskap i Guatemala; åldersgränsen höjdes från 14 till 18 år.

I dessa oroliga tider i världen känns det trots allt ovanligt tryggt här i vårt kära Sverige.  Många människor kommer hit. Människor som lämnar hus, familj – och sin gamla trygghet – bakom sig. De flyr bokstavligen med livet som insats. Ingen borde behöva drabbas av detta, alla borde få bo där de vill. – Vi som föddes här, har dragit en vinst i Livets Lotteri; enligt statistiken har man bara 0,08 procents chans att födas i Sverige.

Jag återkommer till FNs mänskliga rättigheter, där det i artikel 1 anges bl.a. att människor bör ställa upp på varandra och hjälpa varandra.
Vi i SV Väst har därför i år valt att inte ge våra cirkelledare någon julklapp – hur mycket vi än uppskattar alla de timmar som läggs ner av våra engagerade ledare – utan istället har vi bestämt att vi ska stödja ”välgörande ändamål”. Behoven är outsinliga, men då vi under ett par års tid nu stöttat ursprungsbefolkningen i byn San Juan La Laguna och bergsbyarna däromkring, så känns det naturligt att fortsätta stödet för att bidra till stabilitet för just dessa människor. När jag var där i september, var det en sak som de berättade att de önskade: en industrisymaskin, bl.a. för att de då kan sy sina egna sandaler, som de sedan dekorerar mycket vackert, en konst de lärt sig i en av studiecirklarna och sedan säljer - kan de sy själva skon, sandalen, själva, då ökar vinsten väldigt mycket. – Ett fint sätt att bidra till minskad fattigdom i en del av vår värld. Känns gott att åter få vara med att göra skillnad.

Fred på jorden, låter ju som en klyscha, men vad kan vi annat önska i denna krigshärjade tid, när tusentals människor är på flykt. Tänk om Årets julklapp kunde bli Fred på jorden. – Vi är inte där, men vi kan dra vårt lilla strå till stacken genom att visa medmänsklighet, både till dem vi känner och till totala främlingar.

Ta nu vara på varandra i decembermörkret! Själv ska jag tända ett ljus för jordens barn – i alla åldrar – och inte minst tänka på mina nyfunna vänner på andra sidan jordklotet. Tack för det här året allihop!

Mia Ekegren, avdelningschef, SV Väst


P.S. Vi har en liten konstutställning på turné. Vill också ni uppmärksamma vårt projekt i Guatemala, genom att visa dessa intressanta och vackra tavlor (ett 20-tal, väldigt fint målade) under kortare eller längre tid? – Kontakta SV Väst, tfn 010- 33 00 900.

P.S nr 2. Lär mer om Guatemala: vi inbjuder till miniseminarium
28  jan kl 10.00 SV-exp, Strömstad
28 jan kl 14.00 SV-exp, Uddevalla
29 jan kl 1o.00 Hantverkshuset, Restad Gård. Vänersborg
- Se specifik inbjudan; ligger på hemsidan och Facebook samt skickas via SV Västs nyhetsbrev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar