tisdag 13 september 2016

Välmående Bienestar


Tack vare Studieförbundet Vuxenskolan och projekt Bienestar har hundratals Mayakvinnor, män och ungdomar i Guatemala fått möjlighet att stärka sina mänskliga rättigheter genom folkbildning, och i synnerhet genom studiecirklar.

Det är ett relativt stort projekt, förlagt till den lilla byn San Juan La Laguna. Metoden som används är den fantastiska studiecirkelmetodiken. Studieförbundet Vuxenskolan är projektägare, SIDA finansierar genom Forum Syd. SV gör skillnad – även i Guatemala!

Varför namnet Bienestar?
Bienestar betyder ”välmående” på spanska och används som ett begrepp av Mayafolket när man beskriver att man har en fungerande vardag.

-         Det var ett ord som ständigt återkom under vår förstudie 2011 och därför kändes det som ett självklart namn för projektet och det vi till sist vill uppnå, säger projektansvariga Anna Freiman.


Målet är att kvinnorna och deras familjer i San Juan La Laguna ska bli stärkta i deras mänskliga rättigheter genom folkbildning och då specifikt studiecirklar. Projektet har flera högt ställda delmål, som att 50% av kvinnorna i framtiden ska vara med och styra i den lokala politiken, att 75% av de medverkande föreningarna ska ha en långsiktig affärsplan och att det ska finnas tillgång till en kvinnlig doktor, gynekolog och psykolog.

-         Då vi ser detta som ett interkulturellt projekt har vi också som mål att i Sverige lyfta intresset om Mayafolket och dess kultur, de utmaningar som finns och samtidigt påvisa det fantastiska kvinnliga entreprenörskap som flödar, fortsätter Anna entusiastiskt.

Hur har det då gått?

Målet var att nå 650 deltagare; hittills har inte mindre än 1200 personer deltagit!
Det har genomförts 52 studiecirklar per år (målet var 33).

Projektet har fått många kvinnor aktiva inom den politiska rörelsen, och en deltagare har blivit ordförande i en en kommunal nämnd tack vare den kunskap hon fått genom projektet Bienestar.

Flera kvinnor har förklarat att de med ny kunskap har kunnat sälja mer - och fler - varor, och på så sätt fått in mer pengar till familjen, pengar som bl.a. går till barnen och deras skolgång.

Kvinnorna har även genom kunskapen fått en högre status och viss maktbalans i familjen har blivit bättre.

Projektet är nu i sin absoluta slutfas. Det har, som de flesta andra utvecklingsprojekt, tagit flera steg åt olika håll, kanske vissa snedsteg, vissa bakåtsteg men framför allt vissa språng framåt; det har gått riktigt bra, kanske mest för att projektet har en oerhört kompetent projektledare på plats. Hon är själv Mayakvinna och har en socionomutbildning i botten, med ett stort engagemang för kvinnors möjligheter och rättigheter. – Ska bli jätteroligt att träffa henne! När vi nu åker till Guatemala för att bl.a. hjälpa till med det sista innan slutredovisningen ska formuleras, så ska vi även träffa We Effect (f.d. Kooperation Utan Gränser), som är intresserade av att driva projektet vidare. Vi hoppas och behöver flera samarbeten, stöd och idéer och vi välkomnar alla som är intresserade av detta projekt på ett sätt eller annat.
//Mia Ekegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar