torsdag 22 september 2016

Den vackra cirkeln

Husen är låga - för här sker jordbävningar.
Gatorna är stenbelagda och lutar in/ned mot mitten av gatan - för här kommer skyfall.



Det mesta brukar ha sin förklaring utifrån Naturen (som att vi i Sverige låter träden stå med högst med sluttande jord bort ifrån sig medan man ex. i Provence planterar dem o en grop - allt utifrån regn/vattentillgång/torka).



Idag (tisdag 20 sep) skulle vi ha träffat vår lokala projektledare på förmiddagen, men eftersom hon hade lite ont i magen, så blev det försenat. Istället klättrade vi upp för "tusen" trappor till ett kors som skyddat Antigua - och varifrån man har en vidunderlig utsikt över staden med omnejd. Jobbigt att ta sig upp men väl värt besväret.

Väl nere igen, gick vi till en lokal marknad där det fanns precis allt och lite till att köpa. Kul att gå och koka, speciellt på alla fina grönsaker.
Elvakaffe tillsammans alla fyra - och sedan gick vi åt olika håll.


Jag och Jan-Erik gick till en "modern" stormarknad, köpte lite grejer som kan användas till scrapbooking, vässningsbara färgpennor (att ta ned till byarna - och vatten. Käkade lunch på en mysig innergård innan vi satte oss på ett café med var sin bok. Visst ja, hade nästan glömt (förträngt) att jag "lurade" iväg JanE på en lång promenad; fick för mig att jag ville ta kort på den ena vulkanen utan bebyggelse i förgrunden, vi behövde alltså gå utanför stan - vilket inte var så lätt... Vi fick gå tillbaka med outrättat ärende...



Efter en liten siesta satte vi oss ner med Andrea, utbildad lärare och socionom. Hon är från San Juan La Lugna, talar bara ett mayaspråk och spanska - tur att Anna är så duktig på språk.
Vi hade tidigare bett henne tänka ut några problem hon stött på med studiecirklarna. Hon lyfte bl.a. utmaningen med att kvinnorna i bergsbyarna är så himla fattiga och har så mycket att göra med familjen, att det är svårt att få dem att prioritera att vara cirkelledare helt ideellt. Hon lyfte även att kvinnorna är uppfostrade att inte prata och stå uppför något i en diskussion, så det var svårt att få dem att prata. - Men  applåderade även studiecirkeln som pedagogik och metodik, hon kallade den Vacker, och gav exempel på lyckosamma saker som skett genom projektet. Hon berättade bl.a. om en kvinna som först i den lilla gruppen  i studiecirkeln fått kunskap och mod att sedan gå vidare till att bli lokalpolitiker - som en tydlig och direkt följd av att vara cirkeldeltagare. - Ja det var sådana här saker vi resonerade kring innan vi avslutade med middag, med lite friare prat om familjer, korruption och terrordåd i Europa.

Har varit en bra dag. Får bli mer om Andrea och cirklarna imorgon. Nu ska jag göra som Andrea sade: drömma om änglarna.

//Mia Ekegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar