fredag 23 september 2016

På väg mot världens vackraste plats?

Sitter nu i bilen på väg mot Byn, San Juan La Laguna. Har hört så mycket fint om platsen, bara igår uttalanden som "Världens vackraste plats" och "Där är magiskt!"
Vi har hört att det regnar kraftigt där just nu, vi har cirka fyra timmars bilresa dit (18 mil). Man ska undvika att vara ute på vägarna efter mörkrets inbrott, men det kommer vi att vara.



Idag var vi på ett seminarium om kvinnligt entreprenörskap och empowerment. We Effect anordnade och det genomfördes på spanska; stort tack till Linn som simultantolkade på ett förtjänstfullt sätt! Trots det var det svårt att hänga med. Fick dock ytterligare några bilder av de utmaningar som landet har framför sig, som våld mot kvinnor, korruption, ägandeförhållanden osv. Ungefär hälften av barnen är undernärda och fattigdomen har de senaste åren ökat. Skönt då att det finns kvinnor som Andrea som visar att det går att få skillnad tillstånd! Andrea ställde en fråga och fick bra svar från panelen, som bl.a. bestod av svenska ambassadens biståndschef och en kvinna från EU sant tre kvinnor från lokala projekt.






Vi besökte även svenska ambassaden (regionkontor för Centralamerika) och gick av vår värdinna Clara veta flera saker som Sverige bidragit med och som vi kan vara stolta över. Besöket resulterade bl.a. i att Clara ska se om hon har lämpligt material som kan hjälpa  "oss" att få igång det lokala politiska arbetet och att Andrea ska få specialinbjudan till en intressant konferens.

Känns som en bra och givande dag, speciellt  utifrån projektets perspektiv.
Och nu är vi alltså på väg Byn där SVs projekt Bienestar har haft de flesta cirklarna och work shopsen.
Just nu passerar vi Guatemalas fulaste stad, säger Anna. Här står en kvinna med en insamlingsbössa mitt i vägen;  Guatemala finansieras Räddningstjänsten helt av frivilliga gåvor; jag tycker att vi ska ge henne en slant.


Mia Ekegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar