fredag 16 september 2016

Va då Guatemala?


”Guatemala – var ligger det?” En vanlig fråga när jag berättar vart vi ska åka nu i september.


Guatemala är en republik i nordvästra Centralamerika (stats- och regeringschefen, president Jimmy Morales, tillträdde tidigare i år), gränsar till Mexiko, Belize, El Salvador och Honduras. Har två kuster: i öster finns en smal kust mot Karibiska havet och i väster finns Stillahavskusten. Är till ytan som en fjärdedel av Sverige. Befolkningsmängd (2012): ca 15 miljoner.



Hade Nationaldag igår faktiskt, den 15 september.

Det officiella språket är spanska, men det är långt ifrån säkert att alla kan detta språk; här talas också garífuna, xinka samt 21 mayaspråk.


Landet ska ha en storslagen natur. Det jag personligen tänker att Guatemala mest förknippas med, det är den levande indiankulturen – en kultur med uråldriga rötter.

Turismen är begränsad, troligen på grund av landets våldsamma historia. Har ökat sedan krigsslutet 1996.




Guatemala är ett medelinkomstland, men få länder har en så ojämn inkomstfördelning som Guatemala, resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom. Enligt FN tjänar den rikaste tiondelen av befolkningen nära hälften av de sammanlagda inkomsterna, medan den fattigaste tiondelen endast har en procent av inkomsterna. 
Särskilt eländigt är det på landsbygden, bland ursprungsfolken. I de bergsbyar som vi kommer att besöka går många barn i trasiga kläder och barfota och så fort skolan börjar att kosta pengar (25 svenska kronor per månad), så tvingas barnen att sluta skolan och måste börja jobba, ex. på kaffeplantagen. I vår packning finns det därför en hel del barnkläder. Eftersom skolan har mycket begränsade resurser, har vi även med oss en del skolmaterial. – Tänker att vi ska köpa ytterligare på plats för att gynna landets handel.

DSC04837
Anna Freiman vid tidigare besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar