fredag 9 oktober 2015

Barnen som flydde


Den 27 december 2007 hölls parlaments- och presidentval i Kenya. President Mwai Kibaki kandiderade då för Partiet för nationell enighet, en union av flera partier. Hans främste utmanare var Raila Odinga. Kibaki utropades till segrare, vilket genast följdes av anklagelser om valfusk. Krieglerkommissionen, som under sommaren 2008 utredde valet, konstaterade i sin slutrapport att valet varit så dåligt genomfört att det var omöjligt att i efterhand avgöra vem som borde ha vunnit.

Våldsamma protester bröt ut redan under den utdragna väntan på valresultatet, och sedan Kibaki snabbt avlagt presidenteden utbröt oroligheter runt om i landet. I ett par månaders tid spred sig våldsamheterna med etniska förtecken över framför allt de västra delarna av landet även mellan folkgrupper som levde i sämja, men där gamla oförrätter nu åter kom till ytan. Röda Korset i Kenya uppgav, i början av 2008, att över 1 000 människor dödats i politiskt våld efter valet.

Under denna tid flydde 100-tals barn till ”vår” by och fick tak över huvudet i vårt gamla bibliotek, ett 40-tal av dessa barn bor kvar och går i skolan här. – Känns stort när man tänker på vilken betydelse vår byggnad har haft. Hoppas att biblioteket får stor betydelse även i framtiden – dock utan så hemska förtecken, utan en kulturplats för hopp och fred, som kultur- och kunskapscentrum. – Imorgon blir det invigning! Spännande värre. Jag är glad att jag inte ska hålla tal.
// Mia Ekegren

1 kommentar:

  1. Häftig känsla! "kulturplats för hopp och fred" = gilla :)

    SvaraRadera