söndag 4 oktober 2015

Kenyansk regnbågsallians


Vilda djur. Lejon. Massajer. Hakuna matata. Lejonkungen. – Har frågat runt lite för att höra vilka associationer Kenya ger. Vad är din första tanke?
Jag försöker läsa på lite om Kenya så här in i det sista, Kenya, detta fattiga land, som är helt beroende av internationellt bistånd. 

Kenya är ett jordbruksland med stora arealer som är lämpliga för många olika grödor. Kaffe och te hör till de viktigaste exportvarorna. Nästan 38 miljoner invånare (hittar lite olika siffror på detta). Medelålder på befolkningen: Ungefär 18 år. Spädbarnsdödlighet: 6,3% (att jämföra med Sverige:  2,75 dödsfall per 1 000 levande födda).
Kenya har mycket dålig vattenkvalitet och stora delar av landsbygden saknar helt tillgång till rent vatten. – Gäller att köpa rent vatten på flaska.

Under perioden 1920 till 1963 var Kenya var en brittisk koloni och den lokala befolkningen förtrycktes hårt: bara vita kunde äga mark och de svarta saknade grundläggande rättigheter. Blev självständigt 1963 – den 12 december, som nu är Kenyas nationaldag.
Kenya har ett republikanskt statsskick. Presidenten, som fortfarande har stor makt även om en grundlagsförändring minskat den och gett lokala fullmäktige ökad makt, leder regeringen och är statens formella överhuvud. År 1991 infördes det flerpartistyre, och idag finns en mängd olika partier. Här finns mer än 40 olika erkända etniska folkgrupper, och det är regelbundet konflikter mellan grupperna, speciellt i anslutning till valen vart femte är.
Omkring 60 språk talas som modersmål i Kenya. Engelska och swahili är officiella språk, trots att bara en liten majoritet har något av de språken som modersmål. 
Skolan är gratis och ska vara tillgänglig för de flesta, men landet kämpar med en stor fattigdom - trots naturtillgångar som guldgranater och rubiner, dålig infrastruktur, slitna vägar och järnvägsnät. Efter att regnbågsalliansen kom till makten år 2002 har det dock skett en del positiva förändringar, såsom att den omfattande korruptionen, mutor och bedrägeri har minskat. (Undrar hur man mäter detta!?)
-        Ja, det är ett land som skiljer sig från Sverige, kan man lugnt säga…

//Mia Ekegren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar